top of page
Huidige situatie SK 2 .jpeg

Onderzoeken en 0-metingen

Veel fijnstof, CO2 uitstoot, lawaaierig, vies oftewel ongezond. Wat heeft dit voor impact op onze gezondheid en die van de overige bewoners zoals vogels en andere diersoorten?  Hoe is het gesteld met sociale cohesie, veiligheid en ontmoeten op de Stadhouderskade en wat voor invloed hebben bepaalde ingrepen zoals het realiseren van een wandelboulevard voor mens en dier? Met The Green Mile willen we onderzoeken doen, meten en monitoren om de leefbaarheid in kaart te brengen. 

Meten = weten. The Green Mile als proeftuin!

Op dit moment meten wij op twee plekken op de Stadhouderskade de luchtkwaliteit en geluid.

We willen straks namelijk kunnen analyseren wat bijvoorbeeld de invoering van de 30km zone met deze 2 parameters doen. Verbetert de luchtkwaliteit en wat betekent dit voor leefbaarheid?

Op termijn willen we ook in kaart brengen wat vergroening in relatie tot hittestress doet en hoe bijvoorbeeld een wandelboulevard bijdraagt aan sociale cohesie en ontmoeting.

 

Hieronder zie je een live registratie van het geluidsniveau. Wil je meer informatie en meer zien, ga dan naar onze dashboard pagina via deze link. 

Wat is er in de media over de luchtkwaliteit geschreven? 

Hier zie je de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) overschrijdingen in kaart. Op Luchtmeetnet kun je de luchtmetingen van de Stadhouderskade vinden.

Schermafbeelding 2023-05-03 om 12.09.34.png

Wat maakt de straat gezonder:?
Bomen, planten: natuur!

Iep_edited.jpg
Plantaan_edited.jpg

Iepen en platanen, daar is de straat rijkelijk mee bedeeld! Onmisbaar voor al het leven op aarde. Bomen zuiveren de lucht,  houden water vast, verkoelen en vangen fijnstof af.

 

Wist je dat op de iep zeker 77 verschillende insecten leven? Bomen bieden dus ook een thuis voor hen, vogels en andere soorten. En dan hebben we het ondergrondse leven nog niet eens benoemd! Onder onze voeten leeft een heel netwerk van micro-organismen, schimmels en nog veel meer.

 

En als klap op de vuurpijl staan er monumentale bomen in het Carel Willinkplantsoen (Mammoetboom daterend uit 1962) en in het Leidsebosje (platanen daterend uit 1860). Meer dan 150 jaar uit!

Kijk vooral eens op Bomen in kaart.

bottom of page